Biodanza is dansen in het leven
Het is je hart openen en je laten bewegen door je emoties en instincten. Het is terugkomen bij je zelf en je opgenomen voelen in de menselijke gemeenschap. In beweging, in de tijd die jij nodig hebt, leer je expressie geven aan de mogelijkheden die je in je draagt. Je leven zal op positieve manier veranderen. Stapje voor stapje zul je nieuwe manieren vinden om te communiceren. Je zult in de loop van de tijd gaan merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt en beter in staat bent om liefdevolle relaties te onderhouden. Het is een proces. Waarin muziek, beweging en gevoel centraal staat. Biodanza is opnieuw verliefd worden op het leven. Sinds de introductie in Nederland in 2000, verovert Biodanza op hartstochtelijke wijze Nederland.

Biodanza nader bekeken
Biodanza is een syteem voor menselijke ontwikkeling dat in de jaren 60 gecreëerd is door Rolando Toro Araneda, psycholoog en medisch antropoloog destijds verbonden aan de Katholieke Universiteit van Santiago, Chili. Rolando Toro is in 1924 geboren en heeft de kritieke jaren dertig en de tweede wereldoorlog meegemaakt. Hij was diep geschokt door de gruwelijkheden waar mensen blijkbaar toe in staat zijn. Deze geraaktheid is de bron van zijn levenswerk. Het heeft hem bewogen om te zoeken naar andere mogelijkheden van menselijk contact. Hij heeft een systeem ontwikkeld waarbij het leven centraal staat. Rolando Toro noemt Biodanza ook wel 'een (her) opvoeding in liefde.'

Het doel van Biodanza
Om mensen terug te brengen naar een manier van leven waarin het leven zelf centraal staat.
Voor het leven zijn! Onze potenties aanspreken, wakker maken en gebruiken in ons leven. Door Biodanza te doen help je actief je eigen leven en dat van anderen om je heen positief te veranderen. Om het wonder van het levend zijn, te zien en daardoor zorg te dragen voor de wereld om je heen.

Waarom?
We leven in een tijd waarin veel druk is, veel drukte heerst, binnen en buiten ons. Het zenuwstelsel wordt vaak eenzijdig geprikkeld, waardoor we vol adrenaline zitten. We nemen vaak weinig de tijd om even bij te komen. Zo worden we (te) vaak boos, vijandig, bezorgd of angstig. Ook depressiviteit komt veel voor, de gezonde impulsen worden onderdrukt. Het is duidelijk dat het ongezond is om zo te leven. Op de lange termijn leidt deze levensstijl tot gezondheidsproblemen of tot een ongelukkig, moeilijk leven.

Wat doet Biodanza?
Biodanza is een effectieve manier om weer in balans te komen. We beginnen een workshop met actieve oefeningen die onze vitaliteit en vreugde stimuleren. Vervolgens worden de oefeningen rustiger zodat we ons lichaam kunnen ontspannen en nieuwe energie kunnen opdoen. Tijdens de workshop praten we niet, ons hoofd krijgt dan even rust en ons lichaam geven we zo de kans om nieuwe positieve ervaringen op te doen.
 
In de dansen die we alleen doen maken we contact met alle aspecten in onszelf, met wie we in wezen zijn. In de dansen met z'n twełen beleven we het plezier en de betovering van de
menselijke ontmoeting. In de dansen samen voelen we hoe verbonden we zijn met elkaar en met het grotere geheel. Biodanza is een proces en door wekelijks deel te nemen in een Biodanzagroep, zullen de meeste mensen merken dat hun leven op positieve wijze verandert. Zij krijgen meer zelfvertrouwen, voelen zich lekkerder in hun vel en zijn beter in staat liefdevolle relaties te onderhouden. Biodanza gebruikt beweging, muziek en contact tussen mensen om dit te bereiken.

 
Vivencia
De mogelijkheden van de deelnemer worden wakker gemaakt in het groepsproces door het hier en nu intens te beleven. We noemen dat vivencia. Deze momenten van intensiteit kunnen op verschillende manieren worden ervaren: fysiek, emotioneel, in de beweging, verbonden met anderen in de groep of door het contact met de natuur.
 
Vijf lijnen van vivencia
Biodanza stimuleert vijf thema's die in het leven van mensen belangrijk zijn. Dit zijn vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectie en transcendentie. Deze noemen we de vijf lijnen van vivencia.
 
Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk om vitaal te zijn zodat we kunnen uitreiken naar wat we nodig hebben en verlangen in het leven.
 
Sensualiteit hoort bij ieder levensaspect, al wordt dat vaak ontkend. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. In Biodanza wordt dit deel in het leven op zachte wijze herontdekt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit zal substantieel toenemen. Seksualiteit begint bij het verlangen en plezier ontdekken en wakker maken in ons zelf.
 
We creëren een relatie, een moment, een toekomst. Creativiteit is hoe je je leven vormgeeft. Dat je nieuwe mogelijkheden ontdekt als je kookt, werkt, danst, leeft.
 
Als we anderen ontmoeten, hebben we de vaardigheid nodig om genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat we ons kunnen verplaatsen in een ander. Affectie is onze natuurlijk mogelijkheid tot liefhebben en genegenheid ervaren.
 
Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Er bestaat geen tijd meer. De illusie van afgescheidenheid is verdwenen. Door intensief te werken met vivencia's en de vijf lijnen van vivencia, krijg je toegang tot jouw persoonlijke mogelijkheden. Zul je je geweldige zelf ervaren op een manier zoals je dat alleen stiekem had durven dromen...
 
Biodanza werkt met muziek