Programma Biodanzaschool Amsterdam
Systeem Rolando Toro

Introductie
De Biodanzaschool Amsterdam is een school waar mensen opgeleid worden tot Biodanza docent. De eerste 2 jaar gaan over jou, ter ondersteuning en bevordering van je eigen ontwikkeling en je persoonlijke transformatieproces.
 
 
 
 
 
 
 
 

Duur van de opleiding
De opleiding is geregistreerd bij het CRKBO en leidt op tot Biodanzadocent. Het is een 3-jarige opleiding met aansluitend een praktijk jaar. Het eerste jaar van de opleiding is het vormend jaar van de groep waarin de nieuwe deelnemers kunnen toetreden.
Aan het einde van het eerste jaar wordt deze groep gesloten voor nieuwe leden.
Het tweede jaar is het hart van de opleiding waarin de groep een verdiepings- en integratie proces aangaat als onderdeel van het leerproces.
Het derde jaar van de opleiding bestaat uit de methodologie van Biodanza Het vierde jaar komen de praktische sessies onder supervisie en het schrijven en presenteren van een scriptie aan de orde.
 
Rolando Toro Araneda, de grondlegger van Biodanza, definieert Biodanza als:
"Een systeem van affectieve integratie, organische renovatie en een heropvoeding in de oorspronkelijke levensfuncties, gebaseerd op vivencia's geïnduceerd door dans, zingen en verschillende ontmoetingssituaties in een groep”.
De vivencia neemt een belangrijke plaats in binnen Biodanza. Vivencia betekent letterlijk "in het geleefde moment zijn”. Tevens wordt het woord gebruikt voor de workshop. Binnen de opleiding leren we door ervaren, door in vivencia te zijn. Een groot gedeelte van elk schoolweekend zal bestaan uit vivencia's, workshops. Hier doe je de nodige ervaring op om vanuit de kennis in je cellen, de opgeslagen ervaring, jezelf te ontwikkelen en mogelijk in de toekomst zelf Biodanza workshops te kunnen geven. Daarnaast wordt de theoretische achtergrond en filosofische aspecten van Biodanza gedoceerd via lezingen en werkgroepen. Deze opleiding is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de International Biocentric Foundation (IBF).

International Biocentric Foundation
De Rolando Toro System® Biodanza Scholen zijn door de International Biocentric Foundation (IBF) opgericht. De IBF staat er garant voor dat theorie, methode en beoefeningcriteria van Biodanza Rolando Toro System® wereldwijd hetzelfde zijn en blijven.
 
Vereniging Biodanza Scholen Nederland
De Biodanzaschool Amsterdam heeft een licentie van het International Biocentric Foundation (IBF) en is lid van de Vereniging Biodanza Scholen Nederland (VBSN). VBSN is een samenwerkingsverband van alle Biodanza® Systeem Rolando Toro Scholen Nederland. Dit zijn de Biodanza scholen die een licentie hebben en werken volgens de richtlijnen van het IBF. VBSN houdt toezicht op de kwaliteit van de Biodanza opleiding (programma, materiaal en docenten) alsook op de opleidingsinformatie die gegeven wordt door alle Biodanza® scholen in Nederland. Dat betekent dat zij verantwoordelijk is de kwaliteit en communicatie van haar leden te toetsen en deze aanspreekt op naleving van gemaakte afspraken hierover. Ook met klachten met betrekking tot de opleiding kun je bij de VBSN terecht.
Voor meer info over VBSN

Wat verwachten we van de studenten?
Voor het verdiepen en ervaren van de vivencia, om jouw  proces van transformatie te laten plaatsvinden wordt er van je verwacht dat je een commitment aangaat met jezelf en de groep.
Als deelnemer van de school gaan we ervan uit dat je elk weekend aanwezig bent. De opleiding is een groepsproces. Het is belangrijk dat je als groep groeit, dat we samen de veiligheid creëren om te kunnen onderzoeken, ontdekken en expressie te geven aan onze potenties. Dat we elkaar steunen bij het overwinnen van angsten en blokkades, zodat we de diverse aspecten van onszelf op een gezonde manier kunnen integreren.  Het wordt van je verwacht dat je alleen in onvoorziene en onverwachte noodsituaties niet in de mogelijkheid bent het weekend bij te wonen, en in dit geval wordt je vriendelijk verzocht om de school en de groep daarvan in kennis te stellen.

Je hebt minimaal 50 uur Biodanza ervaring en je blijft dansen gedurende de opleiding bij je eigen wekelijkse Biodanzales. Je verkeert in goede staat van geestelijke en lichamelijke gezondheid. En je hebt een HBO denk- en werkniveau.

Open van Hart en Geest:
Om het maximale uit elk weekend te kunnen halen, is het belangrijk dat je bereid bent te oefenen je hart te openen zodat de affectie en compassie kan groeien. Ook vragen we een open geest die onbevangen de filosofische en theoretische aspecten van Biodanza kan onderzoeken zoals Rolando Toro ze aanbiedt. We vragen de bereidheid om het systeem dat hij gecreëerd heeft tot je te nemen en te leren kennen.

De Opleiding
De opleidings cyclus bestaat uit 28 weekenden en duurt minimaal 3 jaar.
1 keer per maand is er een opleidingsweekend.
Daarnaast is er een studiebelasting van ongeveer 4 uur per week (wekelijkse les volgen, lezen studiemateriaal en verslag weekend schrijven).

Gedurende het eerste jaar van het programma is de school geopend voor iedereen. In het tweede jaar van de training is de school gesloten voor nieuwe deelnemers. Dit stelt de groep in staat om samen te integreren en geeft een verdieping in affectieve verbinding tussen de studenten. Het derde jaar leer je de methodologie van de Biodanzalessen. En het 4e jaar ga je onder supervisie zelf lesgeven en je eind monografie schrijven. Als je alle 28 weekenden hebt gevolgd, verslagen hiervan hebt gemaakt, 3 seminars hebt gevolgd, de supervisielessen zijn afgerond en je monografie is goedgekeurd, dan is het presenteren van je monografie je eindexamen.
 
Een opleidingsweekend bestaat uit 4 vivencia's en 3 uur theorie verdeeld over 2 dagen.
Je krijgt een reader voor elke module. Er wordt van je verwacht dat je een verslag maakt van de theoretische aspecten van elk weekend. Het in eigen bewoordingen weergeven van de theorie heeft een ondersteunende functie om het gehele concept en de ideeën van het Biodanza systeem te kunnen begrijpen. Als aanvulling wil je misschien je persoonlijke ervaring in het weekend vastleggen in dit verslag. Aan het einde van de training kun je teruglezen, wat jouw persoonlijke geschiedenis en reis is geweest en ontdekken wat de veranderingen zijn die hebben plaatsgevonden in jouw leven.

Programma
Het programma van de opleiding bestaat uit twee delen:

Deel 1:
Een tweejarig proces van persoonlijke ontwikkeling die bestaat uit verdieping van de vivencia's, ondersteund met theoretische kennis en praktische aspecten van Biodanza. Dit vindt plaats tijdens de eerste 21 weekenden.
 
Deel 2:
Het derde jaar bestaan uit methodologie en praktische vaardigheiden waardoor je Biodanza docent kunt worden. Dit zijn de laatste 7 weekenden van de cyclus. Het vierde jaar bestaat uit het lesgeven onder supervisie en het schrijven van je monografie.

Om een gekwalificeerde Biodanza docent te worden moet de student aan de volgende eisen voldoen:
• Alle 28 opleidingsweekenden gevolgd hebben.
• Verslagen geschreven hebben van opleidingsweekend 1 t/m 21.

• Een Biodanza groep samenstellen en les geven onder toezicht van een didactisch Biodanza docent. Een minimum van 8 supervisie klassen is verplicht.

• Deelname aan minimaal 3 theoretische en vivenciele workshops (seminars) die gerelateerd zijn aan de theorie van Biodanza.

 • Het samenstellen en presenteren van een zelfgeschreven monografie, het onderwerp van de monografie moet goedgekeurd zijn door de directeur van de school.
De presentatie van de monografie is het uiteindelijke examen.
Onderwerpen deel 1:

1. Definitie en Theoretisch model van Biodanza
2. Vitaal onderbewustzijn & Biocentrisch Principe
3. De Vivencia
4. Biologische aspecten van Biodanza
5. Fysiologische aspecten van Biodanza
6. Psychologische aspecten van Biodanza
7. Identiteit en integratie
8. Trance en regressie
9. Mythologische en filosofische voorgangers van Biodanza
10. Contact en Strelingen
11. Menselijke Beweging
12. Vitaliteit
13. Seksualiteit
14. Creativiteit
15. Affectiviteit
16. Transcendentie
17. Mechanismen van de werking van Biodanza
18. Toepassingen en uitbreidingen van Biodanza
19. Biodanza Ars Magna
20. Biodanza en sociale actie
21. De Muziek in Biodanza
 
Onderwerpen deel 2:

22. Methodologie I - Muzikale semantiek
23. Methodologie II - De Biodanza les I
24. Methodologie III - De Biodanza les II
25. Methodologie IV - Wekelijkse les en Biodanza workshops.
26. Methodologie V - De Biodanza groep
27. Methodologie VI - Evaluatie criteria en ontwikkeling proces in Biodanza
28. Methodologie VII - Officiële Lijst van oefeningen, presentatie en muziek van Biodanza
 
Seminars:
Als seminars zijn de volgende workshops, weekenden, 4-daagse door ons goedgekeurd:
 
* Minotaurusproject (gedaan binnen onze school)
* Het hart van de Transformatie (gegeven door Els & Miranda)
* Weerstand (gegeven door Marjan van der Vaart Smit)
* Identiteit en de 4 elementen (gegeven door Els & Miranda)

Kosten per november 2018
Normaal weekend Gast docent
Deelnemers 7e cyclus 185 185
2e keer zelfde weekend 90 110
2e keer zelfde weekend, alleen zaterdag 50 65
Afgestudeerde docenten 90 110
afgestudeerde docenten, alleen zaterdag 50 65
vaste docenten 0 0
docenten met deelnemer id opleiding 0 0
Losse reader bv. voor docenten 10 10
 
De prijs is inclusief alle verplichte studiemateriaal.
Je betaalt per weekend (100%),
per jaar (8% korting),
2 jaar (10% korting) of 
de hele 3 jaar vooruit (12% korting).
Zie onder 'Inschrijven' onze betalings- en annuleringsvoorwaarden.

Bijkomende kosten zijn verblijf en eten.
Op zaterdagavond wordt er gekookt en de bijdrage daarvoor is 15 euro.
Het is mogelijk om de zaterdagnacht op de locatie te slapen (10 euro p.p.p.n).
We raden dit van harte aan. Omdat het fijn is om samen in de sfeer te blijven, samen te eten, met elkaar een filmpje te kijken, na te praten, elkaar beter te leren kennen. Om samen alles tegen te komen en door te leven.
Het is enorm bevorderlijk voor het groepsproces.

Weekend 10 is een intern weekend op een andere locatie. De prijs voor dit weekend ligt tussen de
310 euro en 340 euro. Inclusief verblijf, schoolweekend en alle maaltijden vanaf vrijdagavond tot
en met zondagmiddag.

Een weekend is van zaterdag, 10.00 tot 19.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
Een weekend bestaat uit maximaal 4 vivencia's en ongeveer 3 uur theorie verdeeld over 2 dagen.
Je krijgt een reader voor elke module voor eigen gebruik.
 
Daarnaast is het verplicht 3 seminars te volgen, gedurende de gehele opleiding. Dat kan zijn een dag (+80 euro), een weekend (+225 euro) of een 4-daagse (+ 550 euro). 

 
Inschrijven
Inschrijfformulier  
IBF Studiereglement klik hier>>
Betalings-en annuleringsvoorwaarden per 1 november 2018 klik hier>>
 

Informatie
Voel je vrij om contact met ons op te nemen als je interesse of vragen hebt over de opleiding.
Miranda van Keulen 06 - 201 33 226  /  Els Boon 06 -22128403 
didactische leraren en directeuren van de Biodanzaschool Amsterdam.
Je kunt ons ook mailen info@biodanzaschoolamsterdam.nl